aantal producten: 0 totaalprijs: € 0,00
Elzas: Pinot Gris lieu-dit "Rosenberg"
Wit
Elzas, Frankrijk
  • Weelderige, complexe, gastronomische wijn. Licht zoet. 13,5% alc. De (vaak nog ondergewaardeerde) Elzasser Pinot Gris is een zeer veelzijdige wijn die iets van de kruidigheid van een Guwurztraminer heeft en tegelijkertijd de ruggengraat van zuur heeft zoals die in de Riesling wordt aangetroffen. Hierdoor kan deze wijn goed oud worden. Omdat de druif gevoelig is voor ziekten, is de aanplant niet groot (ongeveer 1000 hectare). Dat maakt de wijn - naast zijn bijzondere karakter - nog extra bijzonder. Het is een vrij stevige wijn, weelderig en een tikkeltje exotisch, met vaak moeilijk grijpbare aroma’s, o.a. noten, honing en als de wijn nog jong is vaak perzik- en abrikoosaroma’s, met een zweem van rook. Bij het rijpen wordt de wijn boteriger. De veelzijdige karakteristieken van deze wijn maken dat hij bij zeer uiteenlopende gerechten kan worden gedronken: gevulde artisjokken, carpaccio van tonijn, bisque van kreeft/schaaldieren, gebakken zwezerik, tarbot, zeeduivel, gerookte forel of makreel, Elzasser zuurkoolschotel, pasta carbonara, tortellini, kalfsbiefstuk en ander kalfsvlees (met romige saus), gebakken of gegrilde varkenshaas en varkensoester. Zeer goed bij gevogelte: gerookte kip of kalkoen, kip met amandelen of met champignonsaus, Aji de Gallina (kip in kruidige notensaus), tamme eend, eendenborst (met groene pepers), fazant met zuurkool. Ook bij Aziatische gerechten, zoals Babi Pangang, Thaise gerechten, pittige Indiase curries, gerechten met pindasaus. Ja, zelfs bij oer-Hollandse gerechten als erwtensoep en boerenkool met worst smaakt de Elzasser Pinot Gris goed. Tenslotte vooral bij de volgende kazen: Beaufort (Franse Alpenkaas van koemelk), Emmenthal, Hollandse gatenkaas, Leidse kaas (jong en oud), Maroilles (pittige, Noord-Franse koemelkkaas), Raclette, rookkaas.

  • Prijs per fles:

    € 11.75

Koop flessen