Loire: Touraine Chenonceaux blanc
Wit
Loire, Frankrijk
-
Vrij nieuwe appellation (sinds 2011) in de Touraine (met de plaats Montrichard ongeveer in het centrum van de appellation). Het is een vrij kleine appellation met een jaarlijkse productie van rond de 2000 hl (ca. 265.000 flessen). Touraine Chenonceaux wordt de elite van de Touraine-wijnen genoemd. De witte Chenonceaux wordt gemaakt van de Sauvignon blanc druif, die hier groeit op een bodem met kiezelstenen (silex). De wijn wordt "sur lie" * grootgebracht (vanaf de oogst tot minimaal 30 april). Rijke, elegante wijn met aangename mineraliteit en mooie aroma`s: witte bloemetjes, rijp fruit (wit fruit: witte perzik, peer), ook abrikoos, citrus en zelfs een beetje exotisch fruit (mango/ passievruchten). Redelijk volle wijn. Lange afdronk. 13,5% alc. Serveertemperatuur : 10-12 graden. Drinken als aperitief, maar nog beter bij eten, vooral vis, schaal- en schelpdieren, wit vlees, asperges. Suggesties: pasta met kokkels of vongole, langoustine (salade van langoustines en asperges), kreeft, tarbot, zalm. * De "lies" zijn de natuurlijke depots in de wijn ten gevolge van het neerslaan van de gisten. De rijping "sur lie" bestaat uit het laten gisten van de most in het vat en in het behouden van de wijn op deze fijne "lies" van gisten gedurende een aantal maanden. Hierdoor krijgt de wijn meer smaak en complexiteit.
-
Prijs per fles:
€ 12.95